Föreläsning 1 december: Växtfärgning

 

Färga garn och sticka naturligt med med växter, svampar, lavar och löss! Bok- och färgprat med Anna Bauer och Eva Zethraeus med plats för samtal och frågor.

När? Onsdag 1 decemberkl 18.30-20.30, inkl paus och frågestund
Var? På Zoom, en länk skickas till den mailadress du anger vid anmälan
Hur? Anmäl dig här senast 30 november
Kostnad? 100 kr som betalas via Swish, detaljer får du i samma mail som zoom-länken
Frågor? Kontakta Malin Nyström, 073-044 56 26, malin.nystrom@afhs.nu

 

 

Kursledarna Anna Bauer och Eva Zethraeus berättar:

Vi började växtfärga tillsammans för några år sedan. Eva tog intiativet, medan Anna först var lite tveksam… Blir det inte mest stickigt garn i smutsiga brungula nyanser…? Den farhågan ändrade sig snabbt när vi fick fram glada, klara färger. Nu hade vi fått blodad tand och garnet blev inte alls stickigt!
Sedan dess har vi växtfärgat med jämna mellanrum. Vi har både suckat av besvikelse och jublat vid färggrytorna, provat både gamla och nya recept, gjort några egna upptäckter och lärt oss mer vartefter. Växtfärgning har så många dimensioner, det är historia, kemi, och natur. Skogspromenaderna får en extra dimension av skattjakt när ögonen är på skaft, inställda på att hitta växter, svamp och lav. Själva färgprocessen är ofta full av överraskningar, eftersom det är många parametrar som kan påverka hur färgen blir, temperatur, pH-värde, tid, färggrytans material, garnet och när på säsongen du plockat växten, till exempel.

Eftersom vi båda har den läggningen att vi lätt går in med hull och hår i projekt så föddes idén att göra en uppdaterad bok om växtfärgning. Vår ambition har varit att göra en inspirerande och användarvänlig handbok om att färga med färgämnen från naturen. Målsättningen har varit att få så ljusbeständiga färger med så lite kemikalier som möjligt. Vi har djupdykt i gamla växtfärgningsböcker, testat och utvecklat traditionella recept och experimenterat fram nya.

Som stickare har vi fokuserat på att färga garn med hög ljusbeständighet och önskat få
fram alla regnbågens färger och därmed gör upp med fördomen med att växtfärgning är
bara smutsgult!