Tornedalens allmogemåleri 29-31 okt

En innehållsrik kurs på tre dagar för dig som inte har allmogemålat tidigare, där du får prova buskmålning, blanda egna linoljefärger och måla på frihand.

Fredag – söndag 29-31 oktober 2021 på Älvsby folkhögskola
09.00-16.30 med lunchrast ca 12.30-13.30
Antal platser: 12
Kostnad: 2750 kr, för- och eftermiddagskaffe samt lunch ingår. Betalning via faktura som skickas till den mailadress du anger i anmälan.

Anmäl dig här! 
Sista anmälningsdag är 17 oktober.

 

Innehåll:
• Historik med bildvisning
• Genomgång av verktyg och färger
• Blandning av linoljefärger
• Färgkomposition och upplägg av allmogemönster
• Figurativt måleri med konturmålning och streckdragning
• Tornedalens typiska buskmålning med trasa och penslar.

Vi målar på olika förberedda underlag, i trä, masonit och på målarväv. Måleripassen varvas med teori och bildvisning, tyngdpunkt kommer att ligga på praktiska övningar. Oömma kläder rekommenderas, färgen har en tendens att hamna på andra ställen än där man tänkt och linoljefläckar är svåra att få bort…

Ta gärna med spetspenslar om du har, helst mårdhår nr 4 eller 5.
Det kommer att finnas penslar att köpa till självkostnadspris.

Kursledare
Gunnel Tjäder, konsthantverkare sedan 25 år tillbaka. Hon varvar allmogemåleri med textilt hantverk i sitt företag Gunnel Tjäder form och hantverk i Kiruna. Allmogemåleriet är oftast beställningsmåleri på möbler, dörrar och föremål. Emellanåt gör Gunnel färgsättningsuppdrag och dekorationsmålar interiörer. Kunskaper i det traditionella måleriet har hon fått genom att gå som elev hos framlidne konservatorn/allmogemålaren Paulus Aili. Gunnel har också tagit gulddiplom som dekorationsmålare vid Skandinaviska Färgskolans spetsutbildning för dekorationsmålare i Stockholm. Mer om Gunnel Tjäders måleri finns på hennes hemsida Gunneltjader.com.

Har du frågor om kursen, hör av dig till Malin Nyström:
malin.nystrom@afhs.nu
073-044 56 26

Det finns möjlighet att bo på skolan i Vandrarhemmet. Boende i enkelrum kostar 500 kr per natt, dubbelrum 350 kr per person och natt. Sänglinne och handduk ingår.
Vid frågor eller logibokning, kontakta Älvsby folkhögskolas växel: 0929-723 00.
I boendet har du tillgång till kök för självhushållning, då måltider inte ingår i logipriset. Observera att skolan har en nolltolerans mot alkohol och droger.

I samarbete med: