Om mänskliga rättigheter, för att motverka fördomar och främlingsfientlighet

Vill ni stärka och utveckla arbetet med unga kring frågor om mänskliga rättigheter, för att motverka fördomar och främlingsfientlighet.

På Älvsby folkhögskola finns en lång erfarenhet av att arbeta kring dessa ibland svåra ämnen, på ett verklighetsnära och anpassat sätt med interaktiva övningar, exempel, cases och frågeställningar. Bland annat i Auschwitz utbildningar som vi genomfört i samverkan med Luleå stift.

Många ungdomar möter fördomar på olika sätt i sin vardag på olika sätt. Det kan vara svårt att veta vad som är sant, hur det går att prata om det eller reagera kring det som pratas om eller skrivs.

Vi erbjuder nu, att i samråd med er som känner era ungdomar och ser vilka behov som finns, att komma till era ungdomsgrupper/ledarutbildningar, för att ha tillfällen för fördjupning inom ämnet.

Jag som arbetar med detta på Älvsby folkhögskola heter Matilda Wiklund, och har arbetat sedan 2009 på skolan. Jag är leg gymnasielärare inom historia och samhällskunskap. Utöver ämneslärare så är jag kursutvecklare på Kyrkteamet. Jag har varit kursledare för Auschwitz ledarutbildningarna 2011, 2014, 2016, 2018 och den nu påbörjade omgången.

Utbildad inom Att undervisa om rasism (Forum för levande historias fortbildning för lärare), Interkulturell kommunikation. Interkultur  (Karlstad universitet) och Ambassadörsutbildning mot främlingsfientlighet och rasism för människovärde (Svenska kyrkan).

Kontakta gärna mig för att få mer information eller för att tänka vidare tillsammans:

matilda.wiklund@afhs.nu

070-322 88 52