Idrottslinjen

längdskidor – skidorientering – orientering – paraskidåkning

Älvsby folkhögskola ger dig som är över 18 år möjlighet att kombinera träning inom ovanstående idrotter med studier eller arbete. Vi individanpassar kursen och kan ta emot sökande med olika träningsbakgrund.
Vi ger dig goda förutsättningar för att du ska känna dig motiverad, lära dig mer om dig själv som idrottsutövare och växa som människa.

Studietakt: Deltid 10 timmar/vecka (50%). Möjlighet till heltidsstudier som är 20 lektionstimmar/vecka på skolan samt studietid hemma finns om du väljer att kombinera med andra folkhögskoleämnen.

Kurslängd: från 1 termin och längre.

Studiestödsnivå (CSN): För utbildningar på grundskole- eller gymnasienivå. Rätten till studiemedel och inackorderingstillägg kan se lite olika ut. Träning och studier av ämnen som ger gymnasiebehörighet är studiemedels- och inackorderingsberättigande. Övriga kombinationer får prövas från det enskilda fallet.

Kurstid läsåret 2020/2021:
Hösttermin: 2020-08-24 – 2020-12-22
Vårtermin: 2021-01-11 – 2021-06-11

Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri
Serviceavgift tillkommer. Läs mer här
Kostnader för resor med skolans buss, mat och logi vid läger tillkommer. Kurslitteratur, material och spåravgift betalar deltagarna själva.

Ansökan: Den gör du här.  I ansökan berättar du kortfattat om dina idrottserfarenheter och beskriver vilka förväntningar du har med kursen.

Sista ansökningsdag:
 14 juni. I mån av plats kan vi anta deltagare som söker senare.

Antagningsvillkor: Antagning sker utifrån speciella idrottskrav samt skolans antagningsvillkor för allmän kurs

Antagningsbesked: lämnas innan 1 juli
Kursansvarig:
 Monica Johansson
Telefon: 070-567 40 99
E-post: Monica Johansson (monica.johansson@afhs.nu)

Idrottslinjens kursinnehåll:

• Tränarledd träning schemaläggs med i genomsnitt 10 timmar per vecka.
  • Enstaka veckor sker intensivare träningsverksamhet med bland annat läger.
  • Idrottsteori
  • Tävlingar

Idrottslinjens kursplan:

• Teoretisk och praktisk utbildning inom skid- och/eller skidorienterings- och/eller orienteringsteknik både på barmark och snö.
  • Idrottsfysiologi
  • Vallning
  • Teknikutveckling med filmanalys
  • Tester
  • Tävlingsförberedelser och genomförande
  • Lägerverksamhet

Övriga studier kan väljas på heltid/deltid:

• Studier vid folkhögskolan erbjuds med 10 timmar per vecka (50%). Det är viss frihet att välja kurser ur folkhögskolans övriga utbud. Grunden är de ämnen som ger gymnasiebehörighet. Här kan man välja utifrån de kunskaper man behöver förkovra sig i men man kan även ha en målsättning att klara av att skaffa sig ett folkhögskoleomdöme som kan förbättra möjligheterna att ta sig in på önskad universitetsutbildning.
  • Träning kan även kombineras med studier inom som idrottsvetenskap men även bland våra övriga inriktningar som möbelrenovering eller olika kyrkliga utbildningar. Möjlighet till yrkespraktik finns.
  • Ett tredje alternativ är att kombinera träning med studier kopplade till distansundervisning vid universitet och högskola.

Studieomdöme:
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem. Utöver att få grundläggande högskolebehörighet kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studerande som har intyg om behörighet och ett studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp vid ansökan till högskola och universitet.