Studera på folkhögskola – för dig som bor i Arvidsjaur

books-1082942_640
Från hösten 2017 har Du som vill studera möjlighet att måndagar – onsdagar delta i lektioner på folkhögskolan i Älvsbyn för att torsdag – fredag läsa i lokaler i Arvidsjaur.

Redan hösten 2016 påbörjades ett samarbete mellan Arvidsjaurs kommun och Älvsby folkhögskola. Tillsammans med Arbetsförmedlingen i Arvidsjaur startades en Etableringskurs, en kurs för invandrare inom etableringen, där deltagare från Arvidsjaur fick sin undervisning tre dagar per vecka i Älvsbyn och de resterande två dagarna i Arvidsjaur.

På Älvsby folkhögskola kan du studera vid Allmän kurs för att få behörigheter och kunna söka vidare till högre studier, exempelvis universitet, högskola eller yrkeshögskola. Allmän kurs finns även för dig som behöver läsa grundskolans svenska, engelska eller matematik.
Kanske behöver du också hjälp att klara körkortsteorin eller vill läsa svenska som andraspråk. Möjligheterna är många och de går att kombinera.

Folkhögskolans behörighetsgivande kurser kan ge intyg om grundläggande behörighet för högskolestudier, motsvarande den behörighet gymnasieskolan/Komvux ger.

Folkhögskolans utbildningar anpassas utifrån deltagarens behov, kunskaper och erfarenheter och vårt sätt att arbeta bygger på din närvaro och ditt engagemang.

Att studera på folkhögskola är annorlunda…på ett bra sätt!

Kontakt:
Leine Norén (Älvsby folkhögskola), 070-320 16 61 leine.noren@afhs.nu
Christina Eliasson (Arvidsjaurs kommun), 0960-158 72 eller 072-524 55 12
christina.eliasson@arvidsjaur.se

banner-916669_640

Här nedan ser du vilka kurser vi erbjuder

Allmän kurs – för dig som är 18 år eller äldre. Här har du möjlighet att läsa in för att bli behörig till universitet/högskola eller yrkeshögskola.
CSN-berättigad: Ja

Allmän kurs grund – för dig som inte har ämnena svenska, engelska och matematik klara från grundskolan. Det finns också möjlighet att läsa svenska som andraspråk – grund, för dig som har ett annat modersmål.
CSN-berättigad: Ja

Körkortsteori – en terminslång utbildning för dig som klarar den praktiska körningen men behöver extra stöd för att bli godkänd på körkortsteorin, gällande B-körkort (personbil).
CSN-berättigad: Ja

Studiemotiverande folkhögskolekurs – en kurs för dig som är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och inte har fullständiga betyg från grundskolan och/eller gymnasiet. Kursen är 3 månader och ger dig chansen att prova på att studera. Efter kursen har du möjlighet att fortsätta på allmän kurs, alternativt återuppta studier på gymnasiet.
Är du intresserad? Tala med din handläggare på AF.
CSN-berättigad: Nej. Deltagaren behåller sitt aktivitetsstöd.

Etableringskurs – en kurs för dig som är inskriven i etableringen. Kursen sker i samverkan med den lokala Arbetsförmedlingen.
CSN-berättigad: Nej. Deltagaren behåller sin etableringsersättning

INSAIntroduktionskurs mot Studier och Arbete – en kurs för dig som inte har svenska som modersmål men har minst SFI B-kurs klar.
En förberedande kurs för dig som vill utbilda dig till undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent eller liknande. I kursen ingår också svenska med möjlighet till betyg i kurserna SFI C och D, samt behörighet i svenska som andraspråk – grund.
CSN: Nej. Kursen är ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Därmed har deltagaren möjlighet att få aktivitetsstöd eller etableringsersättning om deltagarna blir anvisade utbildningen.

afhsloggaArvidsjaurlogga