Volontär i världsvida kyrkan

Senaste nytt om Volontär i världsvida kyrkan!

Redo för nya utmaningar? Har du livs- och yrkeserfarenhet, är minst 30 år och vill använda dina erfarenheter i ett internationellt sammanhang? Åk ut som volontär!
Svenska kyrkans internationella avdelning har tillsammans med Luleå stift och Älvsby folkhögskola under några år utbildat och sänt volontärer till Tanzania och Egypten.
Under våren 2017 utbildas 5 nya volontärer för att under hösten 2017 åka ut för 3 månader.
Under våren 2017 kommer projektet Volontär i världsvida kyrkan att utvärderas och troligen till viss del förändras. Därför kommer vi inte att anordna någon Känna sig för-kurs under året utan information om programmet kommer att uppdateras så snart vi har planen för fortsättningen klar. Men har du intresse att få information om möjligheterna att åka ut som volontär så hör av dig så skickar vi info så snart vi vet hur programmet kommer att se ut framöver.
Skicka förfrågan till: roger.marklund@svenskakyrkan.se


Har du livs- och yrkeserfarenhet och vill använda dina erfarenheter i ett internationellt sammanhang? Välkommen att söka till utbildningen; Volontär i världsvida kyrkan!

Vi lyfter gärna fram våra volontärer som har varit  i Konde stift.
Här finns adressen till deras bloggar:
Helena
Jeannet

Helena har även skrivit en artikel om sin tid i Tanzania. Du kan läsa den HÄR


hander

Bild: Johanna Wolter

Så här fungerar det:
Som volontär kan du åka antingen till Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania, Konde stift eller till den Koptisk-ortodoxa kyrkans retreatgård Anafora i Egypten. Där är du under tre månader och jobbar med uppgifter som är anpassade efter dina erfarenheter och vad du kan bidra med. Du ersätter inte någon ordinarie personal på plats,  utan finns som en extra resurs.
Alla yrkeskategorier från hela Sverige är välkomna!
Volontärprogrammet bedrivs i samarbete mellan Älvsby folkhögskola, Luleå stift och Svenska kyrkans internationella arbete.

För att bli antagen som volontär går du först en känna sig för-kurs under två dagar. Du får bland annat en introduktion till Svenska kyrkans internationella arbete, vi pratar om de olika platserna det är möjligt att åka till och reflekterar över den världsvida kyrkan. Därefter har Älvsby folkhögskola en intervju med dig och slutgiltigt antagningsbesked lämnas.

Kursen består sedan av två kursveckor på Älvsby folkhögskola, med uppgifter att göra mellan kursveckorna. Bland annat fördjupar vi oss i omvärlden och du får kunskaper om det land du ska åka till. Du får lära dig lite av det lokala språket, jobba med självkännedom, kulturförståelse och träffa tidigare volontärer.
Under perioden mellan kursveckorna kommunicerar vi via webbnätverket FirstClass.
Efter hemkomsten kommer du på en återträff då vi tillsammans utvärderar din tid i kursen och tittar på vad det finns för möjligheter till fortsatt engagemang.
Alla kurstillfällen är obligatoriska.
Vi önskar att du är över 30 år, är kyrkligt aktiv och har grundläggande kunskaper i engelska. Du behöver även ha tillgång till en dator, en smartphone eller surfplatta för att kunna använda FirstClass.

Kostnad:
17 000 kr som betalas innan utresa. I kostnaden ingår resa, försäkring och boende under volontärperioden. Kost och visum står du själv för. För en volontärperiod i Tanzania krävs buisness visa och för en volontärperiod i Egypten gäller turistvisum.
Älvsby folkhögskola hjälper dig med visumprocessen.
Kurserna på Älvsby folkhögskola är avgiftsfria, men kostnad för mat och logi under kurserna tillkommer.

Aktuella datum
Just nu är förberedelserna i full gång för de volontärer som åker till sina placeringar under vårterminen respektive höstterminen 2017. Vi tar inte emot några nya anmälningar just nu, men håll utkik efter kommande kursstarter och kontakta oss om du har några frågor.

Frågor?
Kontakta Matilda Wiklund, kursutvecklare internationella kurser
matilda.wiklund@afhs.nu
070-322 88 52

 

tanzaniamiljo (Medium)

Bild från Matema beach av Matilda Wiklund

matema2

Bild från Matema beach av Erik Jonsson

skylt

 

Svk_Int_arb_RGB_utan_lapp

luleastift