Orosår i Norrbotten 1939-1945

18 oktober 2023 kl 18.30
Hem » Föreläsningar » Orosår i Norrbotten 1939-1945

Rolf Olsson, Luleå, är en av författarna till en ny bok som handlar om hur det var att leva i Norrbotten under andra världskriget.

Han kommer till oss för att berättar om boken ”Orosår i Norrbotten” som han skrivit tillsammans med Sten Ekman. Boken finns också till försäljning på mötet. Efter föreläsningen bjuder vi på smörgåstårta samt kaffe och kaka därför behöver vi veta hur många som kommer, glöm inte att anmäla dig.

Tid och plats:

Älvsby Folkhögskola, kapellet, onsdag 18 oktober kl 18.30.

Anmälan:

Anmäl deltagande senast 9 oktober till Carin Blom, tel 070-308 90 18 eller e-post: cablo@telia.com. Uppge eventuella allergier eller annan diet.

 

Så här skriver K-G Bergström i förordet till denna bok.
Det finns få händelser i vår historia som är så omvälvande som krig. Ett land behöver inte ens bli angripet för att befolkningen ska utsättas för omvälvande ingrepp. I den här boken täpps en lucka till i historieskrivningen om andra världskriget. Mycket har publicerats om det, men vad jag vet inget om hur det påverkade befolkningen i Sveriges nordligaste län – Norrbotten. En region som både på östra sidan och den västra hade direkta krigshandlingar. Våldsamheter som ledde till omfattande flyktingvågor som drabbade länet hårt. Men som också visade vilken empati en fattig befolkning visade flyktingar som hade det ännu värre. Även om Norrbotten under andra världskriget inte var krigsskådeplats, så fick kriget omfattande konsekvenser. Befolkningen kände ju väl till tidigare ryska övergrepp, nu fick norrbottningarna oroa sig för risk för väpnat angrepp från flera länder – Tyskland, Sovjet men faktiskt också från de allierade. Dessa skulle nog gärna ha förstört Tysklands tillgång till svensk järnmalm som bröts framför allt i Malmfälten. Utöver det fanns förstås hela tiden bekymmer för försörjningen. Länsborna torde ha haft i färskt minne svälten under slutet av första världskriget. Författarna till den här boken har gjort en gedigen genomgång av människors villkor i norr 1939-45. Läsare i hela landet får nu ännu en chans att berika sitt vetande om en del av historien som hittills varit obeskriven. Sten Ekman har gett ut ett tiotal böcker inom främst den militärhistoriska genren. Rolf Olsson har arbetat som frilans och är auktoriserad guide för historiska vandringar.

Föreläsningen genomförs i samverkan med Älvsby forskarförening och Älvsby folkhögskola

Datum

18 oktober 2023

Tid

18.30

Plats

Älvsby folkhögskola, Kapellet, föreläsningen är gratis men vi behöver din anmälan

Föreläsare

18 oktober 2023 kl 18.30

Fler föreläsningar

Hus, äng och trädgård

Hus, äng och trädgård

Två dagar med föreläsningar, loppis och workshops på Älvsby folkhögskola. Välkommen till två sköna dagar hos oss! LÄS MER

Intresset för krigshistoria blev till böcker och filmer

Intresset för krigshistoria blev till böcker och filmer

Lars kommer till oss för att berätta om sin bok "Svenska flygare mot Hitler" LÄS MER

Torsdagsgruppen hösten/vintern 2023

Torsdagsgruppen hösten/vintern 2023

Kursstart torsdag 5 oktober. Välkommen med din anmälan! LÄS MER

Frank Erichsen ”Hundra procent bonde”

Frank Erichsen ”Hundra procent bonde”

Föreläsningen med Frank är fulltecknad. En heldag med föreläsningar och workshops LÄS MER