Fjällvandring för nybörjare, sommarkurs 2021

Kursen är fulltecknad. Vill du skriva upp dig på en reservlista så kan du göra det HÄR. Om vi skulle få ett återbud så kommer vi att kontakta dig.

 

 

Är du nyfiken på fjällen och vill prova på fjällvandring? Längtar du ut i naturen? Då har du chansen nu! Det här är kursen för dig som vill gå i fjällen med ryggsäck, sova i tält och laga mat på friluftskök.

Under kursen hjälper vi dig att utvecklas från att vara nybörjare till att bli en självgående vandrare med kunskaper att planera och genomföra övernattningsturer med tältboende i snällare fjällmiljö. Vi utlovar många skratt, nya kunskaper och inte minst väldigt vackra omgivningar!
Tillsammans med erfarna vandrare lär vi oss grunderna om fjällvandring. Vi förbereder oss genom att på hemmaplan lära oss om karta och kompass, allemansrätten, matlagning utomhus, rätt utrustning/packlista, att resa tält och fjällvett. Vi åker till Ammarnäs och vandrar, vi sover i tält och lagar all mat utomhus på fjället. Vi njuter av den vackra naturen som fjällen har att erbjuda!

Upplägg och tidsramar:

Del 1, 5-6 juni
Förberedande träff på Älvsby folkhögskola. Kursen är delad i tre delar, en förberedande del där vi under två dagar träffas utomhus på Älvsby folkhögskola för att lära känna varandra och lära oss grunderna i fjällvandring. Vi går igenom saker som är bra och viktiga att veta inför en lyckad vandring. Hur och vad man packar, vad man äter och hur man tillagar maten på fjället, hur man reser ett tält, allemansrätten, fjällsäkerhet, skadeförebyggande, hantera karta och kompass. Dag två provar vi även på en enklare vandring.
För- och eftermiddagskaffe/the samt lunch ingår båda dagarna.

Del 2, hemuppgifter
Förbered dig för fjällresan genom att träna på att vandra i skogsterräng både med och utan ryggsäck. Du får ett träningsprogram som du kommer att ha nytta av. Du läser på om flora och fauna i fjällen samt en del annan information för bästa förberedelse inför vandringen. Du får provpacka samt justera ryggsäcken efter din kropp. Säkerställa den gemensamma utrustningen inom grupperna. Gå igenom kläder och utrustning i god tid innan avresan till Ammarnäs.

Del 3,  13-15 augusti fjällvandring i Ammarnäs
Under kursens tredje och sista del genomför vi under två dygn (3 dagar och 2 nätter) en vandring tillsammans i Ammarnäsfjällen. Där fylls dagarna av vandring, matlagning, gemenskap, vila och lärtillfällen ute på fjället. Vi avslutar fjällvistelsen med att duscha och äta en gemensam middag i Ammarnäs.


För vem?
Kursen lämpar sig för såväl dig som nybörjare som för dig som har vandrat tidigare. Nu vill du bli en självgående fjällvandrare som bor i tält och känner dig trygg även bortom lederna. Åldersgräns 13 år (13- 18 år med målsmans sällskap).  Kursen kräver en grundläggande kondition, då vandringarna är 4-10 km långa/dag på stigar och en del kuperad obanad terräng. Vi är ute i alla väder. Inga förkunskaper krävs.
Är du osäker på om kursen passar dig så kontakta oss innan anmälan.

Kursmål
Efter vår nybörjarkurs är målet; att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och genomföra övernattningsturer på och vid sidan av vandringsleder i snällare fjällterräng.

Avgift: 2 500 kr faktureras efter avslutad kurs
I avgiften ingår 2x kaffe, lunch, kaffe vid del 1 och 2 luncher och 2 middagar på fjället samt dusch och avslutningsmiddag i Ammarnäs, div utrustning, material och olycksfallsförsäkring.

Boende och resa
Resa t.o.r. Älvsbyn och t.o.r. Ammarnäs tillkommer.
Vi reser till Ammarnäs med egna bilar.
Vid kursens första del finns möjlighet att hyra rum på Älvsby folkhögskolas vandrarhem.
Boka rummet på mail: info@afhs.nu  eller tel. 0929-723 30

Anmälan:
Kursen är fulltecknad. Vill du skriva upp dig på en reservlista så kan du göra det HÄR. Om vi skulle få ett återbud så kommer vi att kontakta dig.

Övrigt:
I kursen finns karta och kompass, friluftskök med t-sprit att låna.
Några tält, sovsäckar, liggunderlag och ryggsäckar finns att hyra.

Kursinnehåll
Presentation/förväntningar
Turplanering, lämpliga lägerplatser
Ledsystem och stugor i fjällen
Vadning i strömmande vatten
Skyddade naturområden
Maten och matlagning på friluftskök,
Vatten, kan man dricka allt vatten på fjället?
Resa tält i blåst
Packning och inställning av ryggsäck
Vandringsutrustning, klädsel och skor
Fjällsäkerhet
Skadeförebyggande säkerhetsutrustning
Orientera med karta och kompass
Allemansrätt och fjällvandring

Kontakt och mer information:
monica.johansson@afhs.nu eller ring 070-567 40 99

MED ANLEDNING AV COVID-19
Känner du dig osäker och har frågor ang Covid-19?
Vi vill informera om hur Covid-19 påverkar vår fjällvandrings kurs.
Vi har anpassat kursen för att minimera risken för smittspridning.

”Vad kan just nu vara bättre än naturupplevelser i små grupper, med socialt men hänsynsfullt avstånd… ”

Vi vill med denna kurs erbjuda naturupplevelser med trevlig stämning och respektfullt avstånd med minimerad risk för smittspridning.

Detta är några av de anpassningar vi gör under kursen.

  • All utbildning sker utomhus
  • Resan till och från kurstillfällena sker i egen bil.
  • Små grupper om max 3 personer som håller ihop under hela kursen.
  • All utrustning  hålls inom gruppen under hela kursen.
  • Våra kursrutiner har arbetats fram för att bibehålla avstånd inom gruppen.
  • Vid minsta känning ombeds du som deltagare att stanna hemma.

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen!