Hem » Kurser » Fjällvandring för nybörjare, sommarkurs 2023

Från nybörjare till självgående vandrare

Är du nyfiken på fjällen och vill prova på fjällvandring? Längtar du ut i naturen? Då har du chansen nu! Det här är kursen för dig som vill gå i fjällen med ryggsäck, sova i tält och laga mat på friluftskök.

Under kursen hjälper vi dig att utvecklas från att vara nybörjare till att bli en självgående vandrare med kunskaper att planera och genomföra övernattningsturer med tältboende i snällare fjällmiljö. Vi utlovar många skratt, nya kunskaper och inte minst väldigt vackra omgivningar!

Tillsammans med erfarna vandrare lär vi oss grunderna om fjällvandring. Vi förbereder oss genom att på hemmaplan lära oss om karta och kompass, allemansrätten, matlagning utomhus, rätt utrustning/packlista, att resa tält och fjällvett. En del fysisk aktivitet ingår också i förberedelserna, allt för att vistelsen i fjällen ska bli mer njutbar! Vi åker till Ammarnäs och vandrar, vi sover i tält och lagar all mat utomhus på fjället. Vi njuter av den vackra naturen som fjällen har att erbjuda!


Upplägg och tidsramar:

Del 1, 3-4 juni 
Förberedande träff på Älvsby folkhögskola, Kursen är delad i tre delar, en förberedande del där vi under två dagar träffas utomhus på Älvsby folkhögskola för att lära känna varandra, lära oss grunderna i fjällvandring, vi går igenom saker som är bra och viktiga att veta inför en lyckad vandring. Hur och vad man packar, vad man äter och hur man tillagar maten på fjället, hur man reser ett tält, allemansrätten, fjällsäkerhet, skadeförebyggande, hantera karta och kompass. Dag två provar vi även på en enklare vandring.

För- och eftermiddagskaffe/the samt lunch ingår båda dagarna.


Del 2, distansstudier
Förbered dig för fjällresan genom att träna på att vandra i skogsterräng både med och utan ryggsäck. Du får ett träningsprogram som du kommer att ha nytta av samt en app för vandringar med kursinnehåll. Du läser på om flora och fauna i fjällen samt en del annan information för bästa förberedelse inför vandringen. Provpacka samt justera ryggsäcken efter din kropp. Säkerställ den gemensamma utrustningen inom grupperna. Gå igenom kläder och utrustning i god tid innan avresan till Ammarnäs. Vi avslutar del 2 med en digital träff.


Del 3,  1-3 september fjällvandring i Ammarnäs
Under kursens tredje och sista del genomför vi under två dygn (3 dagar och 2 nätter) en vandring tillsammans i Ammarnäsfjällen. Här får du möjlighet att på riktigt praktisera allt du lärt dig under de två första delarna av kursen. I Ammarnäs fylls dagarna av vandring, matlagning, gemenskap, vila och lärtillfällen ute på fjället. Vi avslutar fjällvistelsen med att duscha och äta en gemensam middag i Ammarnäs.


Kursmål
Efter vår nybörjarkurs är målet; att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och genomföra övernattningsturer på och vid sidan av vandringsleder i snällare fjällterräng.

Monica Johansson

Kultur- och idrottskonsulent
monica.johansson@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 05

Studietakt

100%

Plats

Älvsby folkhögskola, digitala studier samt gemensam vandring i Ammarnäsfjällen

Avgift

5 500 kr betalas i samband med anmälan.

Swish eller Bg: 757-7802, märk betalningen med Fjäll och ditt för-och efternamn. I avgiften ingår hela kursen samt 2 x kaffe, lunch, kaffe vid del 1 och 2 luncher och 2 middagar på fjället samt dusch och avslutningsmiddag i Ammarnäs, div utrustning, material och olycksfallsförsäkring,

Resa t.o.r Älvsbyn  och t.o.r Ammarnäs tillkommer, respektive deltagare ansvarar själv för transport till och från kursorterna.

Ekonomin ska inte vara ett hinder för att delta på kursen. Kontakta Monica Johansson monica.johansson@afhs.nu om du har behov att dela upp betalningen.

Vid kursens första del finns möjlighet att hyra rum på Älvsby folkhögskolas trevliga vandrarhem.
Boka rummet på mail: info@afhs.nu  eller tel 0929-723 30

Anmälan

Anmälan senast 12 maj. Vänligen observera att din anmälan är bindande och för att anmälan ska vara giltig måste du samtidigt betala avgiften. Först till kvarn gäller. I händelse av att kursen blir fullbokad hör vi av oss och frågar om du vill bli satt på kölista. Bekräftelse kommer via mail. Efter sista anmälningsdag kommer du få mer information om kursen.

Avboknigsregler:

  • Vid avbokning före den 12 maj återbetalas hela avgiften
  • Vid avbokning efter den 12 maj återbetalas 50% av avgiften
  • Vid avbokning efter kursen startat återbetalas inget
  • Om kursen av någon anledning ställs in återbetalts hela avgiften

 

Övrigt:

Under kursen finns karta, kompass och stormkök att låna. Matkåsa och vattenflaska ingår. Några tält, sovsäckar, liggunderlag och ryggsäckar finns att hyra. Klicka HÄR om du vill hyra utrustning. Resan till och från Ammarnäs ombesörjes av deltagaren själv. Vi erbjuder ett begränsat antal platser i minibussen som avgår från Älvsby folkhögskola den 1/9 till en kostnad av 500kr/person. Maila Monica om du önskar boka plats i bussen.

Kursinnehåll

Presentation/förväntningar
Packning och inställning av ryggsäck
Vandringsutrustning, klädsel och skor
Maten och matlagning på friluftskök,
Vatten, kan man dricka allt vatten på fjället?
Turplanering, lämpliga lägerplatser
Resa tält i blåst
Ledsystem och stugor i fjällen
Vadning i strömmande vatten
Skyddade naturområden
Fjällsäkerhet
Skadeförebyggande säkerhetsutrustning
Orientera med karta och kompass
Allemansrätt och fjällvandring