Hem » Kurser » Torsdagsgruppen hösten 2022

Intressanta föreläsningar varje torsdag

Nya och gamla deltagare är varmt välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås på Älvsby folkhögskola. Varje torsdag lyssnar vi på två intressanta föreläsare, komplettera dagen med en lunch i vår mysiga restaurang!

Välkommen till torsdagsgruppen, höstens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås. Första föreläsningstillfället är den 6 oktober kl 10.00 på Älvsby folkhögskola. 

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 300 kr som betalas till expeditionen. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serveras den i vår restaurang, måndag-fredag kl 11.00-13.00. Anmäl dig till torsdagsgruppen genom att anmäla dig via formuläret på sidan. Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu först till kvarn! 

Höstens program

6 oktober

kl 10.00-12.00
Biologisk mångfald i Älvsbyns kommun
Miljöstrateg Erika Groth berättar om Älvsbyns kommuns arbete med biologisk mångfald.

kl 13.00-15.00
Från Hindukush till Rackberget
Maria Söderberg visar bilder och berätta om sina resor. 1982 reste hon för första gången till Afghanistan för att skildra befolkningens liv under Sovjets krig. Under 1990-talet var hon engagerad i Ryssland för att arbeta med hälsofrågor. I Belarus har hon engagerat sig för litteratur och mänskliga rättigheter. De senaste tio åren har hon ofta återvänt till sitt Arjeplog där hon dokumenterat gruvor. I Laisvall blev det bok och film, i Nasafjäll inventering av det historiska området. 2016 var hon med och drog igång Top of Älvsbyn. Samma dag, den 6 oktober, blir det därmed vandring upp på Rackberget kl. 17. Där bjuds det på fika vid eldstaden. 

Maria Söderberg är utbildad socionom, skribent och studerar historia vid Stockholms universitet. Hon var med och startade Top of Arjeplog 2012. Toppvandrarrörelsen har därefter engagerat tusentals vandrare i flera kommuner. 

13 oktober

kl 10.00-12.00
Britt.Louise Nyman, Projektledare Kreativa Företagare/byar i Älvsbyn kommer till oss för att berätta om Kreativa Byar ekonomiska förening som är en plattform och ett resurscentra för utveckling av lokala initiativ och idéer som föreningar, företag och människor i Pite Älvdal bär på. Just nu pågår flera projekt som involverar byar, natur och kultur som bidrar till att öka attraktionen och locka besökare till vår älvdal. Som också skapar förutsättningar för landsbygdsutveckling, folkhälsa, rörligt friluftsliv och turism.

kl 13.00-15.00
Roger Norén – konserthuschef Studio Acusticum besöker oss.  Han kommer att berätta om Studio Acusticums verksamhet samt de digitala tjänster som finns för att sprida kulturen ut i landet.

20 oktober

kl 10.00-12.00
Kent Johansson – Verkställande direktör i Älvsbyhus Intressenter AB och Älvsbyhus AB. Styrelseordförande i delar av Älvsbyhus dotterbolag – kommer till oss för att berätta om Älvsbyhus och deras verksamhet.

kl 13.00-15.00
Jan Westerberg – Tidigare journalist på Piteå-Tidningen kommer till oss för att berätta delar av en lång karriär som journalist på en lokaltidning. Jan har bland annat gjort en artikelserie om Karlamarksmordet – som var huvudtemat vid ett besök hos oss hösten 2019. Nu utvecklas en del andra reportage för torsdagsgruppen. 

27 oktober

kl 10.00-12.00
Andréas Brännström – konstnär boende i Kyrkbyn, Gammelstad. Född och uppvuxen i Ursviken, Skellefteå, utbildad i Umeå 2008-2020. De senaste åren har Andréas arbetat mycket med lokalhistoria som material – I sitt arbete undersöker han detaljerat och grundligt levnadsöden, riter, traditioner och platsers betydelse i ett konstnärligt och antropologiskt utforskande.

kl 13.00-15.00
Den samiska kulturen och relationen mellan samer och kyrkan
Samuel Hellgren arbetar som präst i Älvsby församling. Han kommer till oss för att ge en allmän introduktion till den samiska kulturen men kommer också att berätta om relationen mellan samerna och kyrkan och den pågående försoningsprocessen. Samuel bjuder också in till en öppen frågestund 

3 november

Höstlov

10 november

kl 10.00-12.00
Vi får besök av Anna Grönlund och Mona Wikman som driver projektet ”Öppen träffpunkt” på Fluxen. De kommer till oss för att berätta om sin verksamhet.

kl 13.00-15.00
Monika Silverplats kommer till oss för att berätta om sin resa tillbaka från en lång tid kantad av sjukdom.

 

17 november

kl 10.00-12.00
Vi får besök av Lina och Elin som jobbar som biståndshandläggare på Älvsbyns kommun. De kommer att berätta om vilken hjälp och vilka stöd som kommunen kan tillhandahålla för att du ska kunna bo kvar i ditt hem.

kl 13.00-15.00
Vi får besök av Jenny Seger, som arbetar som anhörigkonsulent och personligt ombud på Älvsbyns kommun. Hon kommer att berätta om sin roll men är också mycket intresserad av att veta vad torsdagsgruppens publik tycker om äldreomsorgen i Älvsbyns kommun.

24 november

kl 10.00-12.00
Vi får besök av Lars-Eric Lundberg, Lars-Eric är inte bara född på kyrkmalmen har också ägnat stor del av sin fritid åt att kartlägga Kyrkmalmens utveckling. Berättelsen tar sin start i början av 1800-talet då kyrkan i Älvsbyn byggs och han gör också ett nedslag i det som av Kurriren kom att kallas ”inbördeskriget i Älvsbyn”. 

kl 13.00
Musikunderhållning med Annelie Larsson. Med exakt en månad kvar till jul kommer Annelie att bjuda på musik med jultema.

kl 14.00
Fika samt utvärdering

 

Eva Lestander

Konstkonsulent, kommunikatör
eva.lestander@alvsbyfolkhogskola.nu
070-530 84 80

Studietakt

Torsdagar under hösten 2022

Plats

Älvsby folkhögskola

KURSSTART

2022-10-06–2022-11-24

AVGIFT

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 300 kr som betalas till expeditionen. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika.