Hem » Kurser » Torsdagsgruppen hösten 2023

Intressanta föreläsningar varje torsdag

Nya och gamla deltagare är varmt välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås på Älvsby folkhögskola. Varje torsdag lyssnar vi på två intressanta föreläsare, komplettera gärna dagen med en lunch i vår mysiga restaurang!

Välkommen till torsdagsgruppen, höstens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås. Första föreläsningstillfället är den 5 oktober kl 10.00 på Älvsby folkhögskola. 

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 300 kr använd gärna swish när du betalar. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serveras den i vår restaurang, tisdag-fredag kl 11.00-13.00. Anmäl dig till torsdagsgruppen genom att klicka på ”ansök här” (finns högst upp och längst ner på sidan). Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu 

Höstens program

5 oktober

kl 10.00-12.00
Robert Cortinovis, Socialchef, Älvsbyns kommun kommer till oss för att berätta om socialtjänstens uppdrag.

kl 13.00-15.00
Helena Eriksson
kommer för att samtala om skrivandet som kreativt uttryck och som verktyg för personlig utveckling. Hon berättar även om arbetet med sitt romanmanus där huvuddelen av handlingen utspelar sig i Piteå.

12 oktober

kl 10.00-12.00
Elisabet Nilsson Singh Styrelseledamot i Polarbröd kommer till oss för att berätta om Polarbröds, historia, nutid och framtid. Elisabet kommer också att berätta om Polarbröds hållbarhetsarbete.

kl 13.00-15.00
Anna Lindberg, kommunchef Älvsbyns kommun kommer till oss för att berätta om aktuella saker som är på gång i kommunen.

19 oktober

kl 10.00-12.00
Carina Roos, från Cr hllbar partner AB kommer till oss för att berätta om det mycket intressanta projektet ”2000 kvadratmeter” som just nu genomförs i Älvsbyn. Om vi fördelar all odlingsbar mark som finns i världen jämnt över hela jordens befolkning blir det ungefär 2000 kvadratmeter per person. I Sverige använder den genomsnittliga konsumenten ungefär den dubbla ytan vilket inte är hållbart i längden. Går det att odla fram mat här i Älvsbyn med tillräckligt näringsinnehåll? Det kommer Carina att berätta mer om.

kl 13.00-15.00
Marianne Kortesoja kommer till oss för att berätta om Älvsbyn kyrkogårdar från år 1808 till nutid.

26 oktober

kl 10.00-12.00
Stig Strömbergsson, pensionerad präst som arbetat både i församlingen och på Älvsby folkhögskola, är nog ett bekant namn för många Älvsbybor. I höstas tog Stig över rollen som styrelseordförande för Älvsby folkhögskola. 

kl 13.00-15.00
Martin Taaler var två år när han och hans familj flydde från Estland undan straffläger och kulsprutor. Andra världskriget rasade och landet var ockuperat. Barndomen präglades av mardrömmar och misshandel – En ryggsäck jag alltid bär med mig berättar Martin. Lyssna på Martins intressanta historia som tar honom från Estland till Finland och så småningom till Sverige och Piteå.

3 november

Höstlov

9 november

Ingen torsdagsgrupp, kapellet är bokat för annat.

 

16 november

kl 10.00-12.00
Lars Gyllenhaal, författare inom militärhistoria och aktuell med TV-serien ”Nordens okända krig”. Lars kommer till oss för att berätta om sin bok som släpptes den 10 januari 2023, Svenska flygare mot Hitler. Boken innehåller bland annat en rätt fantastisk, men helt sann, ny uppgift: den förste svensken att flyga mot Hitlers Luftwaffe var från Arjeplog. Flera andra som senare gjorde insatser inom brittiska RAF var från olika delar av Norrland. Lars kommer också att berätta om arbetet med andra böcker som han skrivit och om den nordiska TV-serie som han medverkar i.

kl 13.00-15.00
Antti Miettinen, teolog och kursutvecklare på Älvsby folkhögskola kommer till oss. Eftermiddagens spännande kombo: Irländsk folkmusik som toppas med teologiska finurligheter. Marcus Andersson (mandolin och sång) och Antti Miettinen (dragspel och tin whistle). Gitarristen för dagen blir  Minna. 

 

23 november

kl 10.00-12.00
När Fredrik föddes fick han en syresbristskada som åtminstone inledningsvis såg ut att döma honom till ett liv i rullstol. När hans son drabbades av livshotande cancer får de tillsammans uppleva allt stöd som finns för sjuka och anhöriga. Fredrik, som knappt kan gå över en trottoarkant, vill tacka på ett omöjligt sätt: Han ska bli bergsbestigare åt Barncancerfonden. ”Att gå över berg” är en berättelse om funktionshinder och sjukdom, men framför allt är det en kärleksförklaring till det finaste vi har: Samhället. Fredrik Westerlund arbetar idag som utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun.

kl 13.00-15.00
Barbro Nilsson kommer till oss för att berätta om sitt långa och innehållsrika liv.

 

30 november

kl 10.00-12.00
Sara Rezgui driver företaget Cloudberry Natural Health och en av Saras produkter är syrad kimchi och surkål som tillverkas i Boden. Sara kommer till oss för att berätta om den fantastiska surkålens hemligheter. 

kl 13.00
Musikunderhållning med Let’s dance

kl 14.00
Fika samt utvärdering

 

Eva Lestander

Konstkonsulent, kommunikatör
eva.lestander@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 16

Studietakt

Torsdagar under hösten 2023

Plats

Älvsby folkhögskola

KURSSTART

2023-10-05–2023-11-30

AVGIFT

I samband med din anmälan betalar du in avgiften, 300 kr via Swish till 123 614 25 41, märk betalningen med ditt för- och efternamn eller använd QR-koden nedan. Vänligen observera att din anmälan är bindande.