Hem » Kurser » Torsdagsgruppen våren 2023

Intressanta föreläsningar varje torsdag

Nya och gamla deltagare är varmt välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås på Älvsby folkhögskola. Varje torsdag lyssnar vi på två intressanta föreläsare, komplettera dagen med en lunch i vår mysiga restaurang!

Välkommen till torsdagsgruppen, vårens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås. Första föreläsningstillfället är den 9 februari kl 10.00 på Älvsby folkhögskola. 

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 300 kr som betalas till expeditionen. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serveras den i vår restaurang, tisdag-fredag kl 11.00-13.00. Anmäl dig till torsdagsgruppen genom att använda dig av formuläret på sidan. Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu först till kvarn! 

Vårens program

9 februari

kl 10.00-12.00
Ingrid Brindelöv-Wiklund utsattes för ett digitalt kärleksbedrägeri, som nästan tog hennes liv. Ingrid vill berätta sin historia för att sprida information samt ge fakta och kunskap om det skam och skuldbelagda bedrägeriet. Förebygga att någon blir ett brottsoffer. Rädda den som är fånge i kärleksbubblan. Att måla och skriva blev en process till läkning av det trauma hon blivit utsatt för. Föreläsningen presenteras i Powerpoint-bildspel, akvareller, böcker  informationsmaterial.

kl 13.00-15.00
Maria Äxter, kreativ entreprenör och kinesiolog kommer till oss för att berätta om hur rörelse är hälsosamt för kropp och själ.

16 februari

kl 10.00-12.00
Sparbanken Nord, Sebastian Wredenberg kontorschef Älvsbyn, kommer till oss för att ge oss det senaste från bankvärlden.

kl 13.00-15.00
Moderaterna i Älvsbyn gjorde ett historiskt val 2022 och idag får vi besök av Stefan Lindbäck (M), kommunstyrelsens vice ordförande samt Johan Dahlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande. Det blir information och frågestund.

23 februari

kl 10.00-12.00
Lars Gyllenhaal, författare inom militärhistoria och nu aktuell med TV-serien ”Nordens okända krig”. Lars kommer till oss för att berätta om sin bok som släpps den 10 januari, Svenska flygare mot Hitler. Boken innehåller bland annat en rätt fantastisk, men helt sann, ny uppgift: den förste svensken att flyga mot Hitlers Luftwaffe var från Arjeplog. Flera andra som senare gjorde insatser inom brittiska RAF var från olika delar av Norrland. Lars kommer också att berätta om arbetet med andra böcker som han skrivit och om den nordiska TV-serie som han medverkar i.

kl 13.00-15.00
”Effekter för natur och miljö vid en gruvstart i Laver” Vi får besök av Margaretha Johansson och Ulf Johansson från föreningen ”Miljögruppen Pite Älvdal”. Föreläsningen fokuserar på vad som händer med natur och miljö vid en gruvstart i Laver. 

2 mars

kl 10.00-12.00
Hur jag nästan dog för att jag var för rädd för att berätta – Dan Eriksson kommer till oss för att berätta om sin resa från förtvivlan till glädje. Så här skriver Dan om sin föreläsning. ”Min bror tog sitt liv när han var 24 år och jag 20. Jag själv höll på att gå samma öde till mötes eftersom jag två gånger försökt att ta mitt liv. Skälet till mina självmordsförsök är att jag i decennier behållit en hemlighet för mig själv. En hemlighet jag var livrädd för att berätta om. Men i dag har jag berättat om min sexuella läggning och i dag mår jag bättre än någonsin.”

kl 13.00-15.00
Margareta Lundberg från Älvsbyns kommun kommer till oss för att berätta om kommunens kris och beredskap. Hon kommer bland annat att berätta om totalförsvar och civilt försvar, vad är det och vad innebär det? Allmän tjänsteplikt, värnplikt, civilplikt – vad innebär detta? Höjd beredskap – vad innebär det? samt information om skyddsrum.

9 mars

Sportlov

16 mars

kl 10.00-12.00
Skillingnytt till kaffet. Idag blir det blir det både teater och utställning. Det som göms i knoppen, kommer fram vid koppen! Berättarföreställningen Skillingnytt till kaffet tar dig med till en hjärtlig gemenskap kring kaffekoppen med minnen förevigade i konst och musikteater, personliga reseberättelser från scenen – och kanske även historier från publiken? Här ryms nutid och dåtid, allvar och skrattsalvor och såklart: kaffet självt.

kl 13.00-15.00
Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare och odlare. Sedan början av 2010 har SVT visat hennes dokumentärer – Bieffekten, Sista Skörden, Efter Floden, Mellan himmel och jord – med tema ändliga naturresurser, livsmedelsproduktion, biologisk mångfald, vatten och klimat. Det viktigaste för Tina-Marie är att ge kunskap om helheten, en insikt i naturens kraft och hur den under miljoner år varit en betydande klimataktör. Att vi kan göra skillnad genom att förstärka den biologiska mångfalden, lagra kol och levandegöra odlingsmarken. Att vi kan mildra klimatkrisen genom att förstärka naturen. När hon inte skapar film så medverkar Tina-Marie som krönikör i Naturmorgon. Hon bjuder på prat om bla. jord, humlor och växter, djupt men också lättsamt. Dessutom pratar hon gotländska minsann…

 

23 mars

kl 10.00-12.00
Antti Miettinen arbetar som teolog och kursutvecklare här på Älvsby folkhögskola, han är också en mycket duktig musiker. Till oss tar han med både fru, dragspel och flöjt – för vi ska få lyssna på Irländsk folkmusik!

kl 13.00-15.00
Barbro Nilsson kommer till oss för att berätta om sitt innehållsrika liv. 

30 mars

kl 10.00-12.00
Magnus Norberg Kultur och fritidschef Älvsbyns kommun, kommer till oss för att berätta om sin verksamhet.

kl 13.00
Musikunderhållning

kl 14.00
Fika samt utvärdering

 

Eva Lestander

Konstkonsulent, kommunikatör
eva.lestander@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 16

Studietakt

Torsdagar under våren 2023

Plats

Älvsby folkhögskola

KURSSTART

2023-02-09–2023-03-30

AVGIFT

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 300 kr som betalas till expeditionen. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika.