Hem » Kurser » Teologi för diakoniarbetare, hösten 2026

Arbetar du i församling och har diakonala uppgifter? Längtar du efter teologisk fördjupning och reflektion? Då är våra teologikurser något för dig.

Det är inte alltid så enkelt att få tid till egen teologisk reflektion och fördjupning när man befinner sig mitt i församlingsarbetet. Samtidigt är detta viktigt för att känna att man har något att ge vidare och för att själv kunna växa och utvecklas. För att möta detta behov, som vi har sett i församlingarna, ger vi nu kursen ”Teologi för diakoniarbetare”. Syftet med kursen är att den ska ge fördjupad kunskap om bibeln, kyrkans tro och bekännelse med utrymme för teologisk reflektion utifrån den egna tron och erfarenheten. Vi kommer också att jobba med hur detta ska kunna tillämpas i församlingens liv. I kursen lärs inte ut några speciella metoder för församlingsarbetet utan vill med den här kursen lyfta fram vikten av teologisk reflektion och fördjupning och att det har ett egenvärde i sig. Vi vill också rusta dig som kursdeltagare att på egen hand kunna fördjupa dig teologiskt.

 

Målgrupp:

För dig som är församlingsanställd med diakonala uppgifter och som vill få teologisk fördjupning. Kursen är med andra ord till för diakoner, diakoniassistenter och andra med diakonala uppgifter i församlingsarbetet.

 

Kursinnehåll:

Under kursen kommer vi att inrikta oss på större teologiska teman för att ge dig en bredare teologisk grund att stå på och redskap att själv kunna fördjupa dig i frågor som känns aktuella. Kursen berör alltså grundläggande teologiska teman och har ett diakonalt perspektiv.

Kursen kommer innehålla föreläsningar, samtal, tid för enskild och gemensam reflektion, en fördjupningsuppgift som görs enskilt eller i en mindre grupp, samt andakter. Allt detta tror vi ska hjälpa oss att tillsammans växa på djupet i vår kristna tro.

 

Tidsramar och upplägg:

Hela kursen ges helt på distans. I distansundervisningen ingår tre träffar via videokonferenssystemet Zoom, samt uppgifter att jobba med mellan träffarna. Vi har även två kortare träffar, sk checkpoints, under hösten. Våra gemensamma träffar kommer att hållas följande datum:

Träff 1: Datum publiceras senare.
Träff 2: Datum publiceras senare.
Träff 3: Datum publiceras senare.
Våra träffar pågår kl 8-17 alla dessa dagar. 

 

Checkpoints

Datum publiceras senare. Samling gruppvis i 2 timmar dagtid. Exakt tid beror på gruppindelningen. Meddelas efter kursstart.

 

Mål:

Kursen ska ge fördjupad kunskap om bibeln, kyrkans tro och bekännelse med utrymme för teologisk reflektion utifrån den egna tron och erfarenheten.

Medverkande:
Bo Eriksson, Skolpräst och lärare, Älvsby folkhögskola. Kursansvarig.
Antti Miettinen, Teolog och kursutvecklare, Älvsby folkhögskola

 

Så här säger tidigare deltagare om kursen

”Jag har fått en knuff framåt och ett större intresse för teologiska frågor. Större självförtroende att ge mig in i diskussioner. En stark nyfikenhet och vilja att lära mig mer. Vilja att dela med mig. Glädjen över att fått lära känna andra kollegor runt om i Sverige.”

”Inspiration kring gamla och nya testamentet. Alla bra samtal från alla deltagare.”

”Vilken fantastisk kurs, väldigt givande på så många sätt. Goda samtal i olika gruppkonstellationer. Fantastiska föreläsningar.”

”Vikten av att få reflektera och samtala teologi med andra.”

 

Arrangör:

Älvsby folkhögskola

 

         

 

Bo Eriksson

Skolpräst och kursutvecklare för kyrkliga kurser
bo.eriksson@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 03

Marianne Hellgren

Församlingspedagog och kursutvecklare, Älvsby folkhögskola
marianne.hellgren@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 16

Studietakt

Deltidsstudier

Plats

Distans

KURSEN STARTAR

Hösten 2026

SISTA DAG FÖR ANMÄLAN

Publiceras senare

FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Folkhögskolan ska bidra till att studier vid skolan är tillgängliga och likvärdiga för deltagare med funktionsnedsättning. Därför frågar vi om detta när du anmäler dig.

KOSTNAD

Vi tar ut en avgift för kursmaterial och försäkring

TEKNISK UTRUSTNING

För att kunna delta i kursen behöver du tillgång till en dator med internetuppkoppling och webbkamera. Headset rekommenderas varmt.

VAD KRÄVS AV DIG SOM DELTAGARE?

Eftersom det är viktigt att man är med på hela kursen, både träffar och checkpoints, så behöver man ha tydligt förankrat med sin arbetsledare att kursen inte krockar med arbetsuppgifter i församlingen. Mellan varje kurstillfälle ges uppgifter att arbeta med. Även detta är en viktig del av kursen och kräver att man som kursdeltagare kan avsätta tid för distansstudier motsvarande 4 tim/vecka.

VAD INNEBÄR DET ATT LÄSA EN KURS PÅ DISTANS MED OSS?

En distanskurs på folkhögskola innebär att upplägget är interaktivt och innefattar en blandning av enskilda studier, se på föreläsningar eller lyssna på material, uppgifter och inlämningar i olika former. Här har du tillgång till handledning digitalt från kursledaren, om du så önskar. Stor vikt läggs på att kommunicera med varandra i gruppen, inte minst vid gruppsamtal/gruppuppgifter, reflektioner, material och frågor som ni diskuterar med varandra via plattformen och när vi ses, under kursveckorna.