TEOLOGI FÖR PEDAGOGER

Hem » Kurser » TEOLOGI FÖR PEDAGOGER

– för dig som är församlingsanställd med pedagogiska uppgifter.

Arbetar du i församling och har pedagogiska uppgifter? Längtar du efter teologisk fördjupning och reflektion? Då är detta kursen för dig!

Det är inte alltid så enkelt att få tid till egen teologisk reflektion och fördjupning när man befinner sig mitt i församlingsarbetet. Samtidigt är detta viktigt för att känna att man har något att ge vidare och för att själv kunna växa och utvecklas. För att möta detta behov har vi under några år gett kursen ”Teologi för pedagoger”. Syftet med kursen är att den ska ge fördjupad kunskap om bibeln, kyrkans tro och bekännelse med utrymme för teologisk reflektion utifrån den egna tron och erfarenheten. Vi kommer också att jobba med hur detta ska kunna tillämpas i församlingens liv. Vi kommer dock inte att lära ut några speciella metoder för församlingsarbetet utan vill med den här kursen lyfta fram vikten av teologisk reflektion och fördjupning och att detta har ett egenvärde i sig. Vi vill också rusta dig som kursdeltagare att på egen hand kunna fördjupa dig teologiskt.  

Målgrupp:

För dig som är församlingsanställd med pedagogiska uppgifter och som vill få teologisk fördjupning.  

 

Upplägg:

Hela kursen ges helt på distans. Kursens träffar innehåller föreläsningar, samtal, tid för enskild och gemensam reflektion, samt andakter. Mellan träffarna får du som deltagare uppgifter att jobba med – inte minst fördjupningsarbetet som görs enskilt eller i en mindre grupp, Allt detta tror vi ska hjälpa oss att tillsammans växa på djupet i vår kristna tro. 

 

Tidsramar:

I kursen ingår tre träffar via videokonferenssystemet Zoom, samt uppgifter att jobba med mellan träffarna. Vi har även två kortare träffar, så kallade checkpoints, under hösten.  

Våra gemensamma träffar kommer att hållas följande datum: 

  • Träff 1: 5–7 september 
  • Träff 2: 11–13 oktober 
  • Träff 3: 21–23 november 

Träffarna pågår kl 8-17 alla dessa dagar. 

Våra checkpoints hålls följande datum: 

  • 28 september 
  • 10 november

Vi samlas gruppvis i 2 timmar dagtid. Exakt tid beror på gruppindelningen som meddelas efter kursstart. När vi har checkpoint samtalar vi kring de uppgifter ni jobbar med mellan våra träffar, inte minst fördjupningsarbetet. 

Utöver dessa träffar förväntas man som deltagare kunna jobba med distansstudieuppgifter mellan träffarna 

 

Vad krävs av dig som deltagare?

Eftersom det är viktigt att man är med på hela kursen, både träffar och checkpoints, så behöver man ha tydligt förankrat med sin arbetsledare att kursen inte krockar med arbetsuppgifter i församlingen. Mellan varje kurstillfälle ges uppgifter att arbeta med. Framför allt handlar det om fördjupningsuppgiften. Även detta är en viktig del av kursen och kräver att man som kursdeltagare kan avsätta tid för distansstudier motsvarande minst 4 tim/vecka. 

Citat från tidigare deltagare i Teologi för Pedagoger:

“Fantastiskt! Jag har lärt mig massor!”
“Jag har blivit inspirerad att fördjupa och lära mig mer även efter kursens slut.”
“Intressant och varierat. Bra med flera olika föreläsare”

Bo Eriksson

Skolpräst och kursutvecklare för kyrkliga kurser
bo.eriksson@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 03

Studietakt

Deltidsstudier

Plats

Distans

Kostnad: 

Vi tar ut en avgift för kursmaterial och försäkring på 300 kr. 

Teknisk utrustning: 

För att kunna delta i kursen behöver du tillgång till en dator med internetuppkoppling och webbkamera. Headset rekommenderas varmt. 

Medverkande: 

  • Johanna Rönnlund, Doktorand i gamla testamentet, Uppsala universitet. 
  • Antti Miettinen, Teolog och Kursutvecklare Älvsby Folkhögskola 
  • Bo Eriksson, Skolpräst och Lärare, Älvsby folkhögskola. Kursansvarig. 

Arrangör:  

Älvsby folkhögskola 

Funktionsnedsättning  

Folkhögskolan ska bidra till att studier vid skolan är tillgängliga och likvärdiga för deltagare med funktionsnedsättning. Därför frågar vi om detta när du anmäler dig. 

Anmälan stängd