Välkommen till Torsdagsgruppen, vårens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås.
För samtliga föreläsningstillfällen 6 februari – 27 mars tar vi en engångsavgift på 325 kr, använd gärna swish när du betalar. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serverar Restaurang Canis lunch på Folkhögskolan, måndag-fredag kl: 11.00-13.00. Klicka här för mer information om Restaurang Canis lunchmeny.
Anmäl dig till Torsdagsgruppen genom att klicka på ”ansök här” (finns högst upp och längst ner på sidan). Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu
Vårens program är under planering men följande datum gäller:
Med reservation för ändringar.
6 februari
kl 10.00-12.00 Naturskyddsföreningen, Cecilia Goldkuhl ordförande i Älvsbykretsen. Cecilia presenterar föreningen och berättar om vad de gör lokalt men även regionalt och nationellt. Det som är mest aktuellt för föreningen i Älvsbyn är omställningen för att få en hållbar framtid för alla, genom att skapa träffpunkter för människor, förmedla kunskap, engagera, granska, inventera, begära tillsyn, ställa villkor och vara en röst för naturen.
kl 13.00-15.00 Josefin Bergman, professionell hundtränare. Josefin berättar sin historia om hur problemen med en tidigare hund påbörjade resan där hon idag jobbar i sitt företag Hundtid med att hjälpa andra djurägare att få de rätta verktygen från början och därmed rätt kunskaper om hur man tränar sin hund.
13 februari
kl 10.00-12.00 Hemberedskap med Heléne Adell från Civilförsvarsförbundet. Att ha hemberedskap innebär att vara förberedd innan kriser sker. Du förväntas klara dig utan samhällets hjälp i en vecka. Då kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva.
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Elen kan exempelvis slås ut av it-attacker, översvämningar och militära konflikter. Långvariga elavbrott är besvärliga eftersom tillgång till el är avgörande för hela vår vardag. Då är det bra om du är förberedd och vet hur du trots allt kan laga mat, hålla värmen inomhus, sköta din hygien och framför allt, få tag på rent vatten. Helene ger dej kunskap om hur du kan förbereda dej för att klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.
kl 13.00-15.00 Om vikten av lokal lantbruksproduktion med Beatrice Ramnerö, lantbruksföretagare Skatauddens Lantgård, riksförbundsstyrelseledamot LRF och projektledare inom näringslivsutveckling. ”I en tid av globala kriser och osäkerhet spelar våra lantbruk en avgörande roll – för vår matförsörjning, vår miljö och vår gemensamma trygghet”. Beatrice berättar om utmaningarna och möjligheterna med att driva lantbruksföretag i dagens turbulenta omvärld. Om varför lantbruk är livsviktigt för samhället och vad både du som privatperson och kommunerna kan bidra till att utveckla dem – istället för att se dem avvecklas.
20 februari
kl 10.00-12.00 Therese Öström –”Öka energi och välmående genom det lymfatiska systemet” . Lymfsystemet är en av kroppens mest underskattade nycklar till hälsa och välmående enligt Therese från Livskraft by Therese, hon delar med sig av sin expertis inom området i en inspirerande föreläsning som ger dig kunskap och verktyg för att förbättra din hälsa och livskvalitet. Med praktiska övningar och insikter om kroppens inre system visar Therese hur du enkelt kan öka flödet i lymfsystemet och stötta kroppens självläkande processer – allt för att skapa en lättare och mer energifylld vardag.
kl 13.00-15.00 Sparbanken Nord, Sebastian Wredenberg, kontorschef på Älvsbykontoret. Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten och antalet anmälningar har ökat över tid. Sebastian kommer att berätta om bankens arbete när det kommer till bedrägeri/säkerhet och ge tips och verktyg för hur du kan skydda dig mot bedrägerier. Han kommer även att prata mer allmänt om och svara på frågor gällande det ”ekonomiska läget” tex. konjunktur, inflation, räntor etc.
27 februari
kl 10.00-12.00 Filmpool Nord. Emma Karlsson produktionskoordinator, presenterar Filmpool Nords verksamhet och berättar lite mer specifikt om Älvsbyn som inspelningsort och om inspelningar som gjorts i bygden. Hon kommer att prata om vikten av filminspelningar och vad det ger tillbaks till en kommun. Filmpool Nord kommer även att bjuda på visning av en aktuell kortfilm.
kl 13.00-15.00 Invasiva arter och biologisk mångfald. Invasiva främmande arter betraktas som ett av de största hoten mot biologisk mångfald då de riskerar att förändra den miljö de etablerar sig i, tränga undan naturligt förekommande inhemska arter och därmed påverka balansen i hela ekosystem och dess funktioner. Filippa Ekroth, Miljöstrateg, Älvsbyns kommun berättar om biologisk mångfald och invasiva arter, samt hur kommunen arbetar med dessa områden.
6 mars – sportlov (ingen Torsdagsgrupp)
13 mars
kl 10.00-12.00 info kommer
kl 13.00-15.00 info kommer
20 mars
kl 10.00-12.00 info kommer
kl 13.00-15.00 Pernilla Öhlund, ”Min resa från 19årig mamma till att bli bröllopsdrottning i norr” Att få barn som ung innebär ofta att livet tar en annan vändning. Drömmar, karriär & framtidsplaner sätts på paus men vem säger att man måste göra allt i rätt ordning? Följ med Pernilla på hennes väg från ung småbarnsmamma in i restaurangernas hektiska värld i utmanande chefspositioner & konstant prestationsångest som ledde till en utmattningsdepression, att hitta arbetsglädjen och drivet igen till att idag driva sitt eget företag som ”bröllopsdrottningen i norr”. Pernilla fick pris som ”Årets nytänkare” på näringslivsgalan i Älvsbyn 2024.
27 mars
kl 10.00-12.00 Anders Westergren, berättar om privata ”uddaprojekt” samt sitt yrkesliv som egenföretagare tillika kommersiell filmproducent. Utöver sin bakgrund och vardag kommer Anders bland annat att avhandla snörskotertävlingar på vatten, drömmen om världens största snögubbe, etablering av en egen skidlift och utmaningarna med att installera en kyrkorgel hemmavid. Han kommer även att ge en inblick i en modern, teknikkrävande och fortfarande ganska ovanlig bransch samt fördelar och utmaningar som verksam inom densamma i norra Sverige.
kl 13.00-14.00 Trubadur Marcus Andersson bjuder på bl.a. covers av band som First Aid Kit och ”Irländsk folkmusik” blandat med egna låtar, ackompanjerat av gitarr och mandolin.
kl 14.00-15.00 Avslutningsfika och utvärdering