Omdömesprocessen på Älvsby folkhögskola (ÄFHS)
Förutsättningar för att få ett omdöme
Den som har studerat på Allmän kurs, gymnasienivå, på ÄFHS i ett år, d.v.s. två terminer, eller motsvarande – exempelvis 50% under två år – har rätt till ett studieomdöme. Deltagare på Allmän kurs som bedöms ha fullgjort ett läsår enligt tidskravet, samt i övrigt studerat enligt sin studieplan, omdömessätts. Tidskravet handlar om den totala närvaron. Redan en frånvaro högre än 20% innebär konsekvenser för omdömet. Vid eventuell hög frånvaro ser vi orsak till frånvaron, t.ex. tidsbegränsad sjukdom som styrkts med läkarintyg. Förutsättningen för studieomdöme är att deltagaren har följt studieplanen.
Frånvaro högre än 30% kan innebära att det kan saknas underlag för omdömessättning. Även sjukskrivningar eller andra giltiga ledigheter ingår i frånvarotalet. I bedömningen av vilka deltagare som omdömessätts, tas i tveksamma fall även hänsyn till deltagarens studieaktivitet utifrån sin individuella studieplan.
Omdömessättning sker av den samlade lärargruppen på Allmän kurs utifrån Folkbildningsrådets anvisningar. Lärarrådet på ÄFHS fastställer sedan omdömen vid en omdömeskonferens tillsammans med skolans rektor.
Individuella studieplaner
För varje deltagare på Allmän kurs upprättas en studieplan tillsammans med deltagaren. Studieplanen görs vid ett introduktionssamtal när deltagaren startar. Minst en gång/år kontrolleras studieplanen och revideras vid behov. Inför utvecklingssamtal som sker minst en gång/termin samlar vi in information om deltagarens utveckling från alla berörda lärare.
Närvaro/Frånvaro
Varannan vecka får deltagaren veta hur deras närvaro/frånvaro har sett ut de senaste två veckorna. Vid behov följer vi upp orsak till frånvaro och pratar med dem vid ett första samtal. Stödpersoner kan vid behov hjälpa med bland annat påminnelser, väckning och ge hjälp för att deltagare ska komma i tid till lektioner.
Om frånvaron fortsätter att vara för hög utdelas en skriftlig varning senast tre veckor efter det första samtalet. Vid fortsatt hög frånvaro blir konsekvensen studieavbrott eller förändrad studietakt.
Omdömesprocessen på ÄFHS
Varje enskild ämneslärare lämnar in ett förslag på omdöme för varje deltagare som man haft i undervisning, utifrån den kunskap man fått om deltagarens studieförmåga kopplat till FBR:s omdömeskriterier, samt skolans läranderesultat. Medelvärdet av de sammanräknade omdömesförslagen ligger som grund till omdömessättningen vid omdömeskonferensen.
Vid omdömessättningen tittar vi på studieresultaten, men hänsyn tas också till andra delar av studierna t.ex. schemabrytande gemensamma händelser, så som friluftsdagar och andra aktiviteter på skoltid.
Målet vid omdömeskonferensen är att nå koncensus och låta diskussionen ta den tid som krävs för att uppnå det. När deltagaren avslutar studierna på Allmän kurs tar vi hänsyn till hela studietiden, men lägger stor vikt vid utvecklingen och det sista årets studier.
Intyg
Administrationen skriver ut intygen. Mentorerna kontrollerar att intygen är korrekta. Sedan skriver skolans rektor under intygen. Kopior av utfärdade intyg arkiveras i pappersform enligt arkiveringslagen. Deltagarna får sitt intyg i handen om de närvarar vid skolavslutningen. Om så inte är fallet skickas det med vanlig post eller som inskannad PDF via e-post. Behörigheter, uppnådda omfattningskrav och studieintyg importeras till den nationella betygsdatabasen BEDA via folkhögskolornas skoladministrativa system SchoolSoft. Behörigheter, uppnådda omfattningskrav och studieintyg rapporteras till SCB och FBR via folkhögskolornas skoladministrativa system SchoolSoft.
Introducering av ny personal
När ny personal ska introduceras får de information och kunskap om skolans läranderesultat och studieomdömenas kriterier enligt FBR.
Omprövning av satt omdöme
Deltagare på Allmän kurs kan begära omprövning av satt omdöme. Begäran görs skriftligt, gärna e-post, och med motivering till varför omprövning ska ske. Beslutar rektor om omprövning, ska deltagaren få svar senast två månader efter att tiden för överklagan gått ut.
Då rektor beviljar omprövning, sker detta i protokollfört möte där de lärare som undervisat den deltagaren deltar. Mötets beslut bekräftas av rektor.
I de fall rektor avslår ansökan, kan deltagaren skriva till skolans styrelse, som tar upp frågan på nästa ordinarie styrelsemöte. För att nå skolans styrelse kontaktar man skolans expedition.
Folkhögskolans studeranderättsliga råd tar inte upp frågor om omdömessättning.
Utvärdering av studieomdömesprocessen
Vi ser över rutinerna och reviderar dem vid behov i samband med vårt årliga kvalitetsarbete.
Frågor?
Om du har frågor om omdömesprocessen, kontakta din mentor eller lärare.