Hem » Kurser » Möbellinjen grundår

Ett år där du får utmanas och utvecklas

Här får du lära dig en mängd nya tekniker, hela tiden med fokus på återbruk och hållbarhetstänk. När skolan startades var det med orden "En livets egen skola, en skola där man upptäcker vad det är att vara människa". Känn dig varmt välkommen.
Utbildningens innehåll

Utbildningen består av ett grundår och ett påbyggnadsår med möjlighet till studiemedel via CSN. Här får du lära dig en mängd nya tekniker, hela tiden med fokus på återbruk och hållbarhetstänk. Varje vår har vi en stor utställning där eleverna visar arbeten från det gångna året. Vi tar också emot möbler för renovering från externa kunder som en del i utbildningen. 

Renoveringssnickeri

I snickeriet arbetar vi med verktyg som stämjärn, lockbettel, olika typer av hyvlar och sågar samt har grundlig introduktion till arbete med snickerimaskiner som rikt- och planhyvel och justersåg. Vi täljer i färskt och torrt material med bandkniv och täljhäst, vi går igenom olika typer av sammanfogningstekniker som sinkning och slitsning samt lusning. Tanken med undervisningen är att man med enkla verktyg och små resurser ska kunna genomföra de vanligaste typerna av renoveringssnickeri – de flesta renoveringsobjekt behöver någon typ av snickeriarbete. Det kan röra sig om att trästommen i en möbel inte sitter ihop, att möbeldelar saknas, att det finns fanérskador på möbeln, etc. Målet är att du efter möbellinjen ska känna dig trygg med de verktyg och tekniker som är vanligast förekommande i renoveringssnickeri.

 

Älvsby folkhögskolas möbellinje är en förberedande utbildning till Linköpings universitets malmstensutbildning samt träakademien i Kramfors.
 
Ytbehandling/måleri

Måleriet är verkstaden där man verkligen får utlopp för sin kreativitet och kan prova förutsättningslöst. De allra flesta renoveringsprojekt behöver någon typ av ytbehandling. Här på möbellinjen lär vi ut grunderna i måleri och färglära, penselteknik och penselvård, krav på underarbete och olika tekniker för rengöring och färgborttagning samt miljöpåverkan och hantering av olika kemikalier. I möbellinjens kreativa klimat kan man fördjupa sig i färg och form och på så vis resonera sig fram till färgsättning och dekoration av möbler. Den kreativa processen står i fokus och känner inga begränsningar och det hela ska kännas lustfyllt för kursdeltagarna. Moment som ingår i kursen är målning med vattenburen färg och oljefärg, schablonmålning, decoupage, screentryck etc.

 

Ge dig själv ett år där du får utveckla din kreativa sida. Möbellinjen är för många startskottet för ett fortsatt liv inom hantverk och kreativt arbete.

 
Tapetseri

Tapetseriarbete kan handla om att börja från scratch med en naken fåtöljstomme i trä som du spänner sadelgjordar i för att sedan sy och knyta en resårkista på. Stoppningsarbetet kan sedan vara traditionellt eller modernt, men handlar om att bygga upp en bekväm stoppning med snygg och ändamånsenlig form. I tapesteriet får du lära dig de vanligast förekommande reparationsarbetena vad gäller möbelstoppningar, både med traditionell och modern metod och du får lära dig olika tillvägagångssätt att klä en möbel. I kurserna ingår verktygslära, sömnad för hand och med maskin, tygskrädderi, materialberäkning, materiallära och mycket, mycket mer. Syftet är att du ska känna dig trygg med de olika tekniker, verktyg och material som ingår i arbetet med stoppade möbler – alltifrån en enkel, buntad stolssits till en hel, kanske djuphäftad soffa.

Malin Nyström

Enhetsledare, lärare möbellinjen
malin.nystrom@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 25

Studietakt

100%

Plats

Älvsby folkhögskola

SISTA ANSÖKNINGSDATUM

Ansökan är öppen

KURSSTART

Hösttermin: 2024-08-19–12-20
Vårtermin: 2025-01-07–06-05

KURSENS LÄNGD

Ett år

AVGIFTER

Materialavgift 3 000 kr per termin (med reservation för förändringar). Kostnader för egna renoveringsprojekt tillkommer.

Serviceavgift 1.000 kr per termin, läs mer här.

CSN

Kursen är CSN-berättigad på gymnasial nivå. Läs mer om CSN här.

ANTAGNINGSVILLKOR

Till ansökan ska bifogas ett personligt brev. Utifrån brevet bedöms den sökandes förkunskaper, möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen både praktiskt och teoretiskt och den sökandes mål med utbildningen. Man ska ej vara känslig för damm, dofter och höga ljud.

Kursen genomförs på svenska.