Idrott

längdskidåkning – skidorientering – orientering

Idrott Älvsbyn är ett samlingsnamn för den utbildning
som bedrivs inom idrotterna längdskidåkning,
skidorientering och orientering vid Älvsby folkhögskola
och Älvsbyns gymnasium.

Skidlinjen vid Älvsby folkhögskola startade 1973. 1998 startade ett samarbete med Älvsbyns gymnasium om att tillsammans driva skidlinjen. Sedan hösten 2009 har samarbetet utökats till att gälla även idrotterna skidorientering och orientering.

Träningen bedrivs till viss del gemensamt för de olika idrotterna och till vis del grenspecifikt. Tre träningspass i veckan genomförs med hela gruppen och 1-2 träningspass i mindre grupper. Tester med bl.a. pulsmätning och kontroll av laktatbildning genomförs kontinuerligt och alla studerande får ett eget träningsprogram att följa som följs upp genom en träningsdagbok. Ett antal läger genomförs varje år, lägren är till för att höja kvalitén i träningen och dess längd är vanligen fem dagar. Skolan bidrar till lägerkostnaden men de är till viss del självfinansierade av den studerande själv och därför är de inte tvingande att delta i.

För att ge möjlighet till att pröva på träning på hög höjd genomför vi vart tredje år ett glaciärläger. Det lägret ersätter det året lägret i skidtunneln och en högre avgift tas ut för de som deltar.

Träningsschema läsåret 17-18:orientering-14 (Large)
Måndag 15.00 Styrka, sprint, snabbhet alt. återhämtningsträning efter tävling
Tisdag 12.30-15.00 Längdåkare långdist. skidor/rullskidor orienterare grenspecifik trn.
Onsdag 17.00 Teori
Onsdag 18.00-20.00 Intervallträning löpning/skidgång/skidor/rullskidor
Torsdag 8.00-11.00 Längdåkare långdist. skidor/rullskidor orienterare grenspecifik trn.
Fredag 8.00-10.00 Intervallträning alt. tävlingsförberedelser

Älvsbyn ligger i norra Sverige. Som orienterare ska du vara beredd att använda både rullskidor och skidor i din träning. Snön lägger sig i mitten av november och går bort i april. Tiden där emellan bedrivs till mer än hälften med skidor på fötterna. 20 km skidspår ligger i direkt anslutning till skolan. Elljusspåret är 7 km och konstsnöspåret som är i drift tidigt på säsongen är 3 km långt. Spårsystem för skidorienteringsträning ligger även det i direkt anslutning till skolan. Orienteringsträning bedrivs på olika kartor i Älvsbyns närhet, men vi åker också till alla Norrbottens OF:s teknikträningar för att söka variation och för att öka kvalitén i träningen.
Skolan har ett gym där vår styrketräning bedrivs och en mindre sporthall som även den används. Till dessa två lokaler har du som studerande stor tillgänglighet under stora delar av veckan.

Internat
Som idrottsstuderande bor du inackorderad på folkhögskolan. Du har ett eget rum med dusch och toalett. Frukost, lunch och middag fram till fredag ingår i inackorderingsavgiften. (gymnasieeleverna äter lunch på gymnasieskolan.)

Mellan 1 oktober och 1 december är ansökan till NIU öppen.
Du som är längdåkare söker HÄR
Du som är orienterare/skidorienterare söker här: HÄR
…och du som tränar och tävlar i både längd och orientering/skidorientering lägger en ansökan i bägge länkarna.
Sista ansökningsdag 1 december.
Glöm inte att även göra en ansökning till en program vid Älvsbyns gymnasium och ange vilken inriktning för vilken specialidrott du väljer.

Förfrågningaridrott
Idrottens utbildningscentra
Älvsby folkhögskola
942 28 ÄLVSBYN

Ulf Karlsson
Utbildad idrottspedagog med medicininriktning. Sedan 1998 vid skidlinjen och som ansvarig för idrottsverksamheten på skolan. Mångårig erfarenhet som skidtränare/skidledare för såväl ungdomar som landslagsåkare. Även erfarenhet som fotbollstränare på skilda nivåer för såväl herr- som damlag.
E-post:  ulf.g.karlsson@afhs.nu

Sture Norén
Lärare och tränare med mångårig erfarenhet som skidtränare och orienteringstränare. Sedan 1989 vid skidlinjen och sex år inom Svenska skidförbundets landslagsverksamhet. Två år idrottsansvarig vid test och utvecklingscentrat Winternet – Luleå tekniska universitet.
Fystränare i elitfotbollslag. Förbundskapten för skidorienterarnas seniorlandslag.
E-post:  sture.noren@afhs.nu

Sofia Sepänmaa
Utbildad till tränare på Idrottstränarprogrammet vid högskolan Dalarna. Även utbildad till Idrottskonsulent vid idrottens organisationslinje vid folkhögskolan på Bosön.
Många års erfarenhet som tränare/ledare för barn och ungdomar inom längdskidåkning. Har jobbat som tränare på Timrå skidgymnasium samt Åre skidgymnasium, men är ursprungligen från Sundsvall. Har tidigare även varit fystränare för damlag inom fotboll.
E-post:  sofia.sepanmaa@afhs.nu

Mattias Johansson
Skåning som bott i Östersund i sju år men som nu vill testa vingarna ännu längre norrut. Orienteringstränare med erfarenhet som ungdomsledare på olika nivåer, nu senast på orienteringskonfirmation i Sälen i somras.  Tävlar i både orientering och skidorientering.
E-post: mattias.johansson@afhs.nu