En hållbar värld – globalt och lokalt på distans

Hem » Kurser » En hållbar värld - globalt och lokalt på distans

En kurs för en hållbar värld!  

Anmälan är stängd, för mer information kontakta Matilda Wiklund som är kursansvarig. Det här är en kurs för dig som har grundkunskaper kring klimatförändringar och hållbarhet och vill fördjupa dina kunskaper. Kursen uppmuntrar till samtal med andra och ger inspiration till ett mer hållbart liv. Kursen tar upp de viktiga hållbarhetsfrågorna ur flera perspektiv; från globalt till lokalt och ger en chans till fördjupning i något område som just du är intresserad av. Kursen är helt på distans och ges under vårterminen 2024. 

Exempel på kursens innehåll:  

  • Omvärldskoll; hur ser världen ut?  
  • Agenda 2030 och de globala målen och demokrati och mänskliga rättigheter; hur hänger det ihop?  
  • Hållbarhet i vardagen, hållbar hälsa, social hållbarhet, existentiella samtal, mening och sammanhang. Vilka medvetna val kan jag göra för att leva mer hållbart?  
  • Från globalt till lokalt engagemang; egen fördjupning utifrån intresse och sammanhang.  

  

Upplägg 

Vi använder Google Classroom och Meet och där läggs allt material om det ämne vi ska ta upp under de kommande veckorna. Information om plattformarna kommer i mail inför kursstart.  

Varannan vecka på fredagar kl 9 30 – 12 00 ses vi alla på Meet för genomgångar och samtal om det vi har lärt oss i uppgifter och inläsning. Vi reflekterar tillsammans och i smågrupper. Du behöver ha tillgång till dator med ljud och kamera, internetuppkoppling och vara aktiv i kursen varje vecka. Dessa träffar ingår i kursen och är obligatoriska.  

Ni som deltagare ska ha kontakt med varandra och med kursledare regelbundet under kursens gång.  

Ni ges möjlighet till handledning och resurstid, individuellt och i grupp, som schemaläggs de veckor som det inte är meet- träffar. Kursen går på 50 % studietakt på folkhögskola vilket motsvarar att du ska kunna avsätta tid motsvarande ca 10 tim vecka inklusive de obligatoriska träffarna på Meet, samt handledning /resurstid.  

Kursmaterialet består av videoföreläsningar, texter/artiklar, filmklipp, samtalsfrågor mm. 

Kursansvarig: Matilda Wiklund;  Leg gymnasielärare samhällskunskap och historia, utbildad inom klimatförändringar och interkultur.  

Övriga medverkande meddelas senare.  

Kursstart: måndag 22 januari 

Kursslut: fredag 31 maj 

Tidsplan vt 2024

Veckan innan kursstart får ni mail med information om Classroom inloggning, inför kursstart inklusive en startuppgift.

måndag 22/1
Kursstart via Classroom. Startuppgiften inlämnad innan Fredagens Meetträff.

Obligatorisk träff via Meet Fredagar kl 9 30 – 12 00 V 4. Fredag 26 /1 kl 9 30 – 12 00

V 6 Fredag 9 /2 kl 9 30 – 12 00
V 8 Fredag 23/2 kl 9 30 – 12 00
V 10 Fredag 8/3 kl 9 30 – 12 00
V 12 Fredag 22/3 kl 9 30 – 12 00
V 14 Fredag 5/4 kl 9 30 – 12 00
V 16 Fredag 19/4 kl 9 30 – 12 00
V 18 Fredag 3/5 kl 9 30 – 12 00
V 20 Fredag 17/5 kl 9 30 – 12 00
V 22 Fredag 31/5 kl 9 30 – 12 00

Kursavslut fredag 31/5.

Avslutande reflektion ska vara inlämnad vid kursslut fredag 31/5 via Classroom.

 

Kursen har gett mig en bredare syn på hållbarhet. Jag har fått fördjupade insikter både vad gäller yttre och inre hållbarhet som jag kommer att ha nytta av i mitt yrkesliv och som privatperson. Utbytet med andra kursdeltagare har också varit inspirerande och givande. Det är en kurs som har väckt många tankar och reflektioner hos mig.

Anna

 

I den här kursen tycker jag att det har varit extra intressant att höra alla olika perspektiv och att de blandade kunskaper och erfarenheter som vi har i gruppen har fått ännu mer plats. Väldigt givande!

Isa

 

Tycker hela den är kursen har fått mig att tänka om. Först när allt landat och nu det sista med Maria har fått mig att tänka hur lever jag mitt liv eller vi .. Vad kan jag vi göra för en bättre värld. Ska bli bättre på att  ta hand om oss inte bara  jobba och gå i mot sig själv. Och inte vara rädd att ta strid för en hållbar miljö och allt vad det innebär. Hälsan är väldigt viktigt. Mår man inte bra i kropp och själ speglar det hela sin tillvaro . Att man känner ett sammanhang och att få ta ansvar. Att människor har en uppgift vad det än må var hur litet det än är så mår och växer personen i fråga . Tror ändå när man pratar om det som vi har får ta del av på kursen för andra så blir  det några ringar på vattnet.. 

Carina 

 

Kursen har gett mig fördjupat perspektiv om hållbarhet. Jag har fått förstå mer av hur demokrati, mänskliga rättigheter och Agenda 2030 hänger ihop. Att fördjupa sig och få ta del av andras fördjupningar/arbete i hållbarhet har varit både roligt och mycket givande. Jag kan varmt rekommendera kursen till alla som vill bli klokare inom hållbarhet och som vill hitta verktyg att gå vidare med det i sitt arbete och privatliv!

Minna

Array

Matilda Wiklund

Lärare och enhetsledare för kyrkliga kurser
matilda.wiklund@alvsbyfolkhogskola.nu
0929-723 32

Studietakt

50%

Plats

Distans

Kurslängd

1 termin. Start måndag 22 januari, slut fredag 31 maj 

Kursintyg

Erhålls efter avslutad kurs

CSN

Gymnasienivå.
Kursen motsvarar 50% studier på folkhögskola.

KURSAVGIFT

Undervisningen är kostnadsfri. Serviceavgift för kursmaterial och försäkring 400 kr faktureras.

FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Folkhögskolan ska bidra till att studier vid skolan är tillgängliga och likvärdiga för deltagare med funktionsnedsättning. Därför frågar vi om detta när du anmäler dig.