Hem » Kurser » Torsdagsgruppen hösten 2024

Intressanta föreläsningar varje torsdag

Nya och gamla deltagare är varmt välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås på Älvsby folkhögskola. Varje torsdag lyssnar vi på två intressanta föreläsare, komplettera gärna dagen med en lunch i vår mysiga restaurang!

Välkommen till torsdagsgruppen, höstens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås.

Första föreläsningstillfället är 3 oktober och det är gratis för alla, en chans att prova på och se vad Torsdagsgruppen är. I samarbete med Älvsbyns kommun och Psykiatriveckan.

För samtliga föreläsningstillfällen 10 oktober till 28 november tar vi en engångsavgift på 325 kr använd gärna swish när du betalar. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serveras den i vår restaurang, tisdag-fredag kl 11.00-13.00. Anmäl dig till torsdagsgruppen genom att klicka på ”ansök här” (finns högst upp och längst ner på sidan). Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu 

 

Höstens program

Med reservation för ändringar.

3 oktober

kl 10.00-12.00 ”Psykiatriveckan”. Helen Henriksson, LSS/ Socialpsykiatri- handläggare och Elin Westerlund, Biståndshandläggare från Älvsbyns kommun. Helen och Elin berättar och svarar på frågor om hur man går tillväga när man vill ansöka om stöd och hjälp i vardagen hos kommunen samt om hur en utredning går till.

kl 13.00-15.00 ”ÄNTLIGEN TYST” Josefin Şîlan Karlsson, poet och konstnär från Vidsel. Josefin diagnosticerades med bipolär typ 2 för ett och ett halvt år sedan. Hon delar med sig av sina erfarenheter av att få diagnos i vuxen ålder, fakta om bipolära sjukdomstillstånd och kanske även lite poesi.

 

10 oktober

kl 10.00-12.00 Stig Strömbergsson, ett välbekant ansikte för många på torsdagsgruppen sedan tidigare, Stig kåserar om aktuella händelser från omvärlden och närheten och bjuder in alla deltagare till ett gemensamt samtal.

kl 13.00-15.00 Peter Rosén, naturfotograf. Peter visar bilder och berättar om sitt liv och sina resor runt om i världen, men även om sin personliga resa från att ha jobbat som klimatforskare i 17 år till att sadla om som heltidsfotograf. Vi kommer även få ta del av ett par avsnitt från filmserien ”De åtta årstidernas land” som Peter gjort för UR.

 

17 oktober

kl 10.00-12.00 Sven Teglund, konstnär och författare från Luleå. Sven pratar om boken ”Ensamheten värst”, som bygger på hans mammas dagbok från sina sista 20 år av sitt liv. Boken är illustrerad med Svens målningar av hennes virkade dukar. Mamman var en traditionell hemmafru med 6-årig folkskola, hon skrev väldigt enkelt om sitt dagliga liv, men texten kom att bli en form av poesi med starkt och kärnfullt budskap. En beskrivning av åldrande och ensamhet, men också glädje när barnen kom hem på besök.

kl 13.00-15.00 Kristin Grahn, OS-domare i gymnastik 2021 och expertkommentator för tv-kanalen Discovery under OS 2024. Kristin är uppvuxen i Korsträsk och berättar om sin resa inom gymnastikens värld. 

 

24 oktober

kl 10.00-12.00 Filippa Ekroth, Miljöstrateg, energi- och klimatrådgivare vid Älvsbyns kommun. Denna föreläsning handlar om energiberedskap. Filippa pratar om, ger tips och råd samt svarar på dina frågor kring uppvärmning, elanvändning mm. Hon kommer även gå in endel på förnybar energi och klimatförändringar. 

kl 13.00-15.00 Älvsbyns sportcenter, representanter från Älvsbyns nya sportcenter kommer och berättar om det nya fina badhuset och gymmet. Mer info om detta kommer! 

 

31 oktober- Höstlov

 

7 november

kl 10.00-12.00 ”Furunäsets Sjukhus- hundra år av människoöden” Elin Johansson, guide från Piteå delar med sej av berättelser från det stora mentalsjukhusets långa historia.

kl 13.00-15.00 Konsert med Mikael Eklöv, ”En mental och musikalisk berg och dalbana med härliga svängar och djupa passager. Både lättsamt, underfundigt och själsligt rogivande”.

 

14 november

kl 10.00-12.00 Min Biologiska far? Rätt sent i livet får Bengt klart för sig att han har en annan far än sina syskon. Modern avlider utan att avslöjat faders namn. Uppväxtfadern talar i gåtor. Myndigheterna kan inte ge någon hjälp. Kan släktforskning med DNA-tester ge svar? Den som berättar Bengts historia är Agneta Gard född Norén i Vistbacka, sedan 1978 bosatt i Arvidsjaur och ordförande för Arvidsjaurs släktforskarförening.

kl 13.00-15.00 Skogssamhe. Författaren Lena Lindgren, Arvidsjaur, pratar om sin skrift ”Skogssamhe” som handlar om skogssamernas historia och renskötaren Lars Stenberg, Västra Kikkejaurs sameby, berättar om personer i sin släkt och sitt eget liv som skogssame.

 

21 november

kl 10.00-12.00 Lisbeth Viklund, pratar om böcker, ger boktips och berättar om Älvsbyns fina biblioteks tjänster. 

kl 13.00-15.00 Älvsbyns forskarförening visar ett bildspel och pratar om ”det gamla Älvsbyn” med anledning av att Älvbyns kommun firar 150år, sedan håller forskarföreningens ordförande Carin Blom ett föredrag om släktforskning med DNA.

 

28 november

kl 10.00-12.00 CHARM, Maja Berggren projektledare, berättar om projektet CHARM- Centrum för hållbar, attraktiv, resilient mat- och dryckesproduktion. I projektet ska ett fysiskt FoodLab i Älvsbyn växa fram, som möjliggör en plats där företag tillsammans kan utveckla framtidens hållbara mat.

kl 13.00-14.00 Karin Åberg, musiker och allkonstnär. Karin har bla. producerat musik för film, radio, kör och symfoniorkester. Hon har turnerat som artist och musiker både i Sverige och utomlands och gett ut en singel och EP med eget material. Hon har även publicerat en barnbok med musik och pedagogik som finns på samtliga förskolor i Norrbotten. Idag får ni ta del av blandad musik, poesi och allsång. Vill ni veta mer om Karin kan ni titta in på www.karinaberg.com.

kl 14.00-15.00 Avslutningsfika och utvärdering

Studietakt

Torsdagar under hösten 2024

Plats

Älvsby folkhögskola

KURSSTART

Hösten 2024

AVGIFT

325 kr

Swisha in avgiften vid anmälan, du anmäler dej till kursen genom att klicka dej vidare via ”Ansök här” som du ser här nedan, alla som ansöker får plats på kursen.

Betala antingen genom att skanna qr-koden nedan eller använd swishnr: 123 614 25 41. Skriv ditt namn i meddelanderaden. (Det går även bra att betala på plats på skolan).