Hem » Kurser » Torsdagsgruppen våren 2024

Intressanta föreläsningar varje torsdag

Nya och gamla deltagare är varmt välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås på Älvsby folkhögskola. Varje torsdag lyssnar vi på två intressanta föreläsare, komplettera gärna dagen med en lunch i vår mysiga restaurang!

Välkommen till torsdagsgruppen, höstens program består av intressanta föreläsningar där vi får lyssna på allt från samhällsinformation till personliga berättelser. Nya som gamla deltagare är välkomna till vår grupp där vi träffas och umgås. Första föreläsningstillfället är den 1 februari kl 10.00 på Älvsby folkhögskola. 

För samtliga föreläsningstillfällen tar vi en avgift på 325 kr använd gärna swish när du betalar. I avgiften ingår frukt, kursmaterial samt avslutningsfika. För den som önskar äta lunch i anslutning till föreläsningarna så serveras den i vår restaurang, tisdag-fredag kl 11.00-13.00. Anmäl dig till torsdagsgruppen genom att klicka på ”ansök här” (finns högst upp och längst ner på sidan). Du kan även anmäla dig per telefon genom att ringa 0929-723 30 eller via mail info@afhs.nu 

Vårens program

 

1 februari

kl 10.00-12.00 Annika Nyberg, från ”Gröna hälsokrafter” berättar om sin verksamhet och svara på frågor om trädgård och annat relaterat.

kl 13.00-14.00 Inger Lundberg, ”Gårdings järnaffär 5 generationer”. Inger berättar historien om familjeföretaget, en av Älvsbyns äldsta butiker som idag drivs av hennes barn.
kl. 14.20-15.00 Marianne Hellgren, ”Lager på lager – tankar om livet”. Marianne är församlingspedagog och kursutvecklare på Älvsby folkhögskola.

 

8 februari

kl 10.00-12.00 Silvia Colombo, Konstutvecklare Region Norrbotten, berättar om och visar bilder på konst som finns i regionens stora samling. Hur fungerar det med konstinköp till regionen, vart hamnar konsten och varför just där? 

kl 13.00-15.00 Annika Lindh, enhetschef på Vidsel Test Range (fd. RFN) berättar om verksamheten förr, nu och planer för framtiden. Vad kan komma att hända i området vid ett svenskt medlemskap i Nato? 


15 februari

kl 10.00-12.00 ”Våra år på idrottslinjen” Lisa Larsson och Klara Kivijärvi berättar om sina liv som elitsatsande skidåkare, skidorienterare och orienterare. Hur det har varit att gå på Älvsbyns idrottsgymnasium, balansen mellan skola och träning i både med och motgång. Och om sitt arbete för att få göra sin utbildning under fyra år, som innebar ett medborgarförslag.

kl 13.00-15.00 Malin Öhrlund, Efter en lång och framgångsrik karriär som journalist på Norrbottens- Kuriren, sista åren som redaktionschef före det nyhets- och sportchef så tog Malin över som Vd i familjeföretaget Öhrlunds Åkeri. Malin berättar bl.a. om att i ett helt yrkesliv jobba i mansdominerade branscher. Du kan även höra Malin ”spana” i podden Konsulatet.

 

 22 februari

kl 10.00-12.00 Bill Nilsson, om Laver. Bill berättar om, visar film och bilder från gamla Lavergruvan och samhället runt omkring. 

kl 13.00-15.00 Linnéa Olsson Öman, barnrättsambassadör från Erikshjälpen, berättar om hur hon varit med och startat ett barnhem i Tanzania men hur hon sedermera omvärderat detta och nu vill diskutera hur barn kan hjälpas på bästa sätt.

 

29 februari

kl 10.00-12.00 Arctic Falls, ”Ett företag som växer”. En representant från företaget kommer och berättar om deras resa från säsongsverksamhet i kallt vinterklimat till året runt verksamhet. Arctic Falls är ett service företag som tillhandahåller ett flertal testanläggningar för fordonsindustrin runt om i Älvsbyns kommun.

kl 13.00-15.00 Jan Isaksson från Pite älv ek. förening. Jan berättar bl.a. om fiskevård och miljöåterställning i Piteälven och dess biflöden. Hur ser tex. läget ut för laxen? Ställ dina frågor på ämnet till Janne! 

 

7 mars

Sportlov

 

14 mars

kl 10.00-12.00 Erika och Linnea Waara, Fjällets guldkorn 200 mil”. Systrarna Waara delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter om att vistas och färdas på fjället sommar- och vintertid. De berättar även om sin bok ”Vandra Gröna bandet – en guidebok och reseskildring genom den svenska fjällkedjan” som utgör en del av deras stora fjälläventyr. 

kl 13.00-15.00 Roger Tuomas, samhällsbyggnads- och näringslivschef Älvsby kommun. Roger berättar om vad som är på gång när det gäller den gröna omställningen i Älvsbyn men också region Norrbotten och Västerbotten. Möjligheter och utmaningar mm. Ställ dina frågor på ämnet till Roger.

 

21 mars

kl 10.00-12.00 Jenny Seger, ”Anhörig – är det du?” Jenny jobbar som anhörigkonsulent i Älvsbyns kommun, hon kommer att berätta om sin roll, hur anhörigskap kan se ut, vilket stöd man kan få, men också att man måste ta hand om sig själv för att orka hjälpa andra. 

kl 13.00 Musikunderhållning med Anna Sellén, sångerska, musiker och låtskrivare från Luleå, aktuell med sitt nya album ”Rakryggad” som släpptes i oktober 2023.

kl 14.00 Fika samt utvärdering

Studietakt

Torsdagar under våren 2024

Plats

Älvsby folkhögskola

KURSSTART

2024-02-01–2024-03-21

AVGIFT

I samband med din anmälan betalar du in avgiften, 325 kr via Swish till 123 614 25 41, märk betalningen med ditt för- och efternamn eller använd QR-koden nedan. Vänligen observera att din anmälan är bindande.